Bezpečnost virtuálního světa

Dozajista nelze popřít fakt, že internet a jeho prostředí nabízí skutečně nepřeberné množství možností, které předchozí generace k dispozici neměly a mohly si o nich nechat pouze zdát. Ať už se jedná o nakupování zboží přes internet, chatování s přáteli či možnost poznat zcela nové lidi a navázat s nimi kontakt. Online svět je tedy skvělý sluha, který činí náš život pestřejším a také pohodlnějším. Zapotřebí je však mít na mysli, že tento virtuální prostor skrývá také celou řadu hrozeb a skrytých nástrah. Na pozoru se přitom musí mít nejen mládež a nezkušené ratolesti, ale i dospělí jedinci.
ikony sociálních médií

Pro bezpečné užívání internetu existuje několik jednoduchých, avšak účinných kroků a pravidel. Ty jsou stejně důležitá a potřebná jako je opatrnost ve světě skutečném:

1. Pečlivě si chraňte své osobní údaje a dávejte si pozor, kde je zadáváte a za jakých podmínek. Některé stránky a účty vyžadují registraci, tedy vyplnění informací týkající se vašeho pohlaví, jména a příjmení, data narození či e-mailové adresy. Nikdy byste však neměli jen tak uvádět např. rodné číslo, mobilní telefon či číslo vašeho účtu. V případě platby přes internet za pomoci kreditní karty budete nuceni pochopitelně uvést číslo kreditní karty i CVC. Vždy si tedy pečlivě ověřte daný e-shop a jeho reputaci. Údaje kreditní karty nikdy neukládejte.
2. Nenechávejte prohlížeč, aby vás automaticky přihlašoval například na e-mail či na stránky internetového bankovnictví. Zapamatování hesla prohlížečem může být mnohdy riskantní a snadno zneužitelné.
3. Zejména při navazování nových kontaktů (např. online seznamky či přátelství na sociálních sítích) vždy dbejte na opatrný přístup k dané osobě. Mějte na paměti, že jedna z vlastností internetu je anonymita, kterou nabízí. Buďte tedy opatrní a opět nesdílejte choulostivé a citlivé informace.
4. Používáte-li přístroj, který sdílí vícero lidí, případně je veřejně dostupný (např. v knihovnách či internetových kavárnách), zvolte možnost anonymního režimu. Ten automaticky neukládá historii v prohlížeči, ani použitá hesla. Nezůstanou tak po vás žádné informace, které by mohly být zneužity.
hnědé hodinky
Virtuálního světa internetu se není zapotřebí obávat, pouze jej užívat s rozumem!